NIEUWS: expo Van Gogh Mini’s in MOTI Breda

IMG_3957a

Van 2 april tot en met 21 augustus 2016 presenteert MOTI de tentoonstelling Van Gogh Mini’s. In de tentoonstelling zullen 80 hedendaagse Nederlandse kunstenaars met miniatuurstudies de werkwijze van Vincent van Gogh (1853-1890) ontleden, aanvullen, bekritiseren of herinterpreteren. Hieronder mijn toelichting op mijn kijkdoos, als brief naar curator Cornel Bierens:

——————

Beste Cornel,

Ik word gek! Al dagenlang ben ik bezig met het maken van een kijkdoos, maar ben nog steeds niet tevreden….. Mijn idee is om de slaapkamer van Van Gogh als kijkdoos te laten zien. De doos heeft dezelfde verhoudingen als de slaapkamer en je kijkt als het ware door een gat in de muur en ziet dan het schilderij. Als anamorfose.

Maar het lukt mij niet!

Excuses. Ik weet het. Ook de deadline voor het aanleveren van dit stukje tekst is inmiddels verstreken. Bijgaande foto heb ik genomen van mijn laatste versie van mijn kijkdoos. Deze is vrij goed, maar niet goed genoeg… Ik kan het niet uitleggen… Ik ben zowel ingenieur als fotograaf/kunstenaar en vooral gefascineerd door het weergeven van een drie-dimensionale wereld via een twee-dimensionaal medium. Ik weet alles van meters, graden, waterpas, verdwijnpunten, horizonnen, lenzen, brandpuntsafstanden, tilten, shiften, enzovoort, enzovoort… Dacht ik…

Volgens oude bouwtekeningen op internet was de kamer ca 2,84 m breed en verloopt in de diepte, links 4,04 m en naar rechts loopt de kamer door tot in een punt, tot 5,26 m. Het plafond is 3,18 m hoog. Via een 3D-computerprogramma heb ik de kamer nagebouwd en daarna het standpunt en kijkrichting en -hoek gezocht waarbij het schilderij zo goed mogelijk samenvalt met de ruimte…. Kijk straks door het gaatje en zie daar de beste versie van mijn kijkdoos tot dan toe. Hopelijk is deze beter dan bijgaande foto. Afijn. Zoek de verschillen! Ik hoor het graag…

Vriendelijke groet, Erik

PS mijn conclusie is dat van Gogh ook werkte met fotografische technieken!… zoals tilten en shiften… let bij mijn kijkdoos op positie van kijkgat ten opzichte van lijst en achtergrond

Klik hier voor meer info op website MOTI.

Share